Sulje
Type at least 1 character to search
Takaisin ylös
MS Famnen

M/S Famnen

Alus

m/s Famnen on alus, joka on purjehtinut suurimman osan nykyajastaan, Suomen saaristomerellä. Famnen on nuorempana ylittänyt Atlantin valtameren ja vanhempana maistellut myös Saimaan makeaa vettä.

Aurinkokannella viihtyy isompikin joukko. Aluksen salongeissa ruokailee tyylikkäästi 30 henkilöä. Isoimmille ryhmille ruokailu myös mahdollista. Matkustajapaikkoja on 55.

Saunan lauteilla istuu kuusi henkeä kerralla ja saunasalongissa mahtuu useampikin seurustelemaan.

Aluksella voi viihtyä iltapurjehduksen verran, vierailla Bengtskärissä koko päivän kestävällä risteilyllä tai matkata vaikka Ahvenanmaalle viikonlopuksi pienemmällä porukalla pelamaan golfia ja yöpyä m/s Famnen aluksen hyteissä.

Tilat

Alakannen keulassa sijaitsee tunnelmallinen saunaosasto pesutiloineen sekä seurusteluaula.

Pääkannen keulapuolella voit nauttia messissä keittiön antimista. Samalla kannella, laivan keskiosassa, on viihtyisä salonki sekä käynti aurinkokannelle ja konehuoneeseen.

Yläkannella saat vierailla komentosillalla tai rentoutua aurinkokannen päivänpaisteessa.

Yön yli matkustaville MS Famnen tarjoaa kuusi mukavaa kahden hengen hyttiä. Puhtaat ja siistit saniteettitilat vastaavat vaativankin matkustajan odotuksiin.

1943
Valmistusvuosi
58
Matkustajapaikkoja
26
Pituus
6
Leveys

Aluksen historia

Laivan köli laskettiin elokuussa 1943 Beresfordissa, Floridassa ja jo lokakuussa laiva luovutettiin US Navylle.

Vesillelaskua ei suuremmiten juhlittu ja neitsytmatkalle lähdettiin välittömästi. Hinausmatka Atlantin yli huipentui kalustoproomun työntöön Ranskassa Cherbourgin satamaan juhannuspäivänä 1944.

Famnen osallistui sotahistorian suurimpaan maihinnousuoperaatioon, jossa se suoritti oman tärkeän osuutensa miljoonan miehen, 172.000 ajoneuvon ja 567.000 tonnin sotatarvikemäärän kuljettamiseen.

Vuonna 1945 alus siirrettiin Rotterdamiin ja seuraavana vuonna Kansanhuoltoministeriö osti Yhdysvaltain asevoimien selvittelyelimeltä kahdeksantoista ST-luokan hinaajaa sodanjälkeiseen miinanraivaukseen.

Aluksen matka Suomeen alkoi 28. heinäkuuta Schiedamin Wilhelminahavenista. Osasto saapui 8. elokuuta Hankoon.

Alus liitettiin III Raivausosastoon raivaamaan miinoja Suomenlahdelta. Merivoimat osti 27. joulukuuta 1951 aluksen. Se peruskorjattiin 1956 Haminan Konepaja Osakeyhtiöllä, jolloin siihen asennettiin pääkoneeksi 510-hevosvoimainen Wärtsilä Vasa 514T. Aluksen runko ja ohjaamo peruskorjattiin ja samalla sen pituus kasvoi melkein viisi metriä. Alus sai 1956 uuden nimen Pyhtää.

Suomen rannikoita koluten m/s Pyhtää ja m/s Pyhäranta -nimisenä laivamme palveli rannikon puolustajia aina 1980-luvun lopulle, jolloin hän vapautui vakituisesta palveluksesta ja siirtyi reserviin.

Koska voimat olivat tallella ja kroppa hyvässä kunnossa, niin siviiliammatti kiinnosti kovasti ja univormun vaihto kävi vaivattomasti.

Galleria